Перейти до контенту

МІФОЛОГІЧНІ ІМЕНА ТА НАЗВИ В АНГЛОМОВНИХ ФІЛЬМОНІМАХ


pdfОльга О. Васильєва

кандидат філологічних наук, доцент кафедри граматики англійської мови
Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, Одеса, Україна
e-mail: olga_vasylyeva@ukr.net
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-8077-3529

Дарія Бичкова

студентка ІV курсу факультету романо-германської філології
Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, Одеса, Україна

DOI: https://doi.org/10.24195/2616-5317-2024-38.6


АНОТАЦІЯ

Статтю присвячено вивченню ролі та впливу міфологічних імен у заголовках англомовних фільмів на сприйняття та розуміння контенту аудиторією. Проаналізовано важливість міфологічних імен та їхній плив на культурний контекст. Вивчено способи впливу міфологічних елементів на масову культуру. Досліджено актуальні тенденції в переосмисленні міфологічних імен у сучасних кінематографічних творах. Міфологічні імена становлять важливу частину культур різних народів. Вони відображають унікальну міфологію, традиції та цінності цих народів. Міфологічні імена в англомовних фільмах використовуються для створення атмосфери, транслювання ідей та залучення уваги аудиторії. У цьому контексті можна виділити кілька видів міфологічних імен, таких як імена богів і богинь, героїв і героїнь, чудовиськ (істот загалом), а також місць і об’єктів. Аналіз використання міфологічних імен у заголовках фільмів розкриває їхню різноманітність і важливість у створенні атмосфери та вираженні ідей. Сучасні тенденції переосмислення міфологічних імен втілюються у незвичайних контекстах, поєднуються з сучасними елементами та розширюють своє значення. По-перше, вони можуть сприяти популяризації міфології серед сучасної аудиторії. По-друге, ці тенденції можуть сприяти розвитку нових форм міфології, оскільки коли міфологічні імена поєднуються з сучасними елементами, вони можуть створювати нові міфологічні мікси, які відображають цінності та проблеми сучасного суспільства. По-третє, ці тенденції можуть призвести до більш різноманітних та інклюзивних образів у масовій культурі: коли міфологічні імена присвоюються персонажам із різних культур, це може допомогти показати, що міфологія є частиною різних культур і що вона може бути використана для створення різноманітних та інклюзивних образів. Міфологічні імена виявляються не лише поглибленим шаром культурної спадщини, але й ключовим інструментом для створення захопливих наративів, здатних вразити та залишити слід у світі сучасної масової культури.


Ключові слова: ономастика, онім, міфонім, назви фільмів, заголовок.


ЛІТЕРАТУРА

Українська міфологія / [упор. В. П. Войтович]. Київ : Український письменник, 2002. 462 с.
Hsiao-Chun T. The Use of Mythological Names in Contemporary Hollywood Films: A Case Study of the 2000s. Journal of Language and Literature. 2016. Vol. 5, № 2. Р. 133–148.
Susan V. Mythological Names in Film Titles: An Analysis of Their Meaning and Effect. Journal of Popular Film and Television. 2002. Vol. 30, №2. Р. 69–75.
Nurcan Y. The Use of Mythological Names in Film Titles: A Study of Their Meaning and Effect. Journal of Language and Literature. 2017. Vol. 6, № 2. Р. 145–158.